Pelham, why?

Jag förstår inte grejen med att rida på pelham, kan någon förklara och ge mig en bra anledning för att göra det?
Det enda, observera ENDA argumentet jag har hört hittills är:
"Min häst är för stark, jag får inte stopp på den om jag inte har pelham"

Förstår inte grejen, ouppfostrad häst eller ryttaren kan inte rida? I don't get it!

Någon som kan säga några bra saker om pelham??
som är positiva för hästen alltså, inte bara för att det ska bli "lätt" för ryttaren...

Jag är absolut inte sluten i min åsikt kring pelham, men som sagt, det jag hört hittills tycker jag bara tyder på okunskap om både använding av pelham och kring personens ridning generellt.


Kommentarer
Postat av: Edit

När jag har ridit på skarpare bett har jag inte gjort det för att min häst är stark utan för att slippa joxa så mycket med händerna o kunna fokusera på min sits bara. Och även lite för att öva min hand att bli lugnare och mjukare. Jag upplevde henne tidigare lugnare med skarpt, och trodde då att det kunde bero på att man inte behövde ta så mycket i munnen på henne och bettet då låg mer still.Men ska jag vara ärlig så slutade jag med det direkt när jag började rida för min underbara tränare som sa att vi visst kan rida med vanligt tvådelat/tredelat. (Min föredrar faktiskt mot mitt bättre vetande tvådelat! ;)) Och det funkar ju. Problemet har verkligen suttit hos mig...Huvudsaken är att man utvecklas! :)

2011-03-25 @ 15:27:38
URL: http://lizziesdagbok.blogspot.com
Postat av: Emelie

Jag har aldrig använt mig av pelham förrän nu, dock inte på mina hästar utan på stallägarens häst som jag rider lite då och då. Han rids på pelham.Han är väldigt fin i munnen och det krävs bara lätta hjälper för att han ska reagera. Vi pratade faktiskt om varför han reds på pelham. En hästtandläkare hade vart ut och tittat igenom munnen på den hästen, och tydligen biter han tag i bett och slipar ner tänder som han inte ska. Därför rekommenderade tandläkaren att den hästen ska ridas på pelham, för då kommer han inte åt dessa tänder.

Det var något sånt där, kommer inte ihåg riktigt ordagrant.Men jag håller med dig om att det känns lite som att det är en ouppfostrad häst om man inte får stopp på den utan pelham.

2011-03-25 @ 17:34:41
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: hästtjej

Har ridit hästar som varit så starka att man skakar i armarna och knappt fått stopp på dem ( med pelham).. Jag undrar ju; ska det verkligen behöva vara så? Hästarna är inte problemet, utan vi människor. Tycker synd om hästarna som bara drar. Ägaren säger att dom drar för att dom är "glada".. och eftersom jag ridit hästarna många gånger vet jag att man kan få dem lugna om man vill och lägger ner tid på det.Det kanske finns positiva saker med pelham men jag har aldrig hört något.

2011-03-25 @ 17:53:01
Postat av: fridan

folk har sagt att jag ska prova det på kalle. men jag vill inte betsla upp (hoppningen alltså). så jag kör mer lydnadsträningar och det har hjälpt :)

2011-03-25 @ 22:42:23
URL: http://kaloescha.blogg.se/
Postat av: Josäfin :>

Jag förstår inte varför människor betslar upp istället för att ta tag i problemet? :s

2011-03-26 @ 16:42:42
URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: fridan

hihi taack :D:Djo men precis, så säger min hopptränare med. det handlar om lydnadsövningar då. han tyckte inte heller jag skulle betsla upp! :)

2011-03-28 @ 15:57:28
URL: http://kaloescha.blogg.se/
Postat av: Josäfin :>

sv: Skönt att det inte bara är jag då! =)

2011-03-28 @ 21:46:30
URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: Susanna

hej, jag använder pelham på min häst i hoppningen för att han trivs på det. han skärper till sig och hoppar upp sig mycket bättre med ett pelham, jag behöver inte sitta o ta något i honom med ett vanligt bett, däremot så trivs han inte med ett vanligt bett när vi hoppar, varför? det vet inte jag, men jag använder det bett som känns bäst på honom vilket är ett pelham. som sagt, det är inte bettet som avgör hur skarpt det blir, det är ryttarens hand. =)

2011-03-31 @ 17:11:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0