Teori

Har man nog alldeles för lite av...
I onsdags hade vi det i stallet med vår dressyrtränare som kommer till oss 1 gång i månaden och som jag dagen innan red för. Han är inte bara tränare utan även psykolog och föreläser inom ämnet idrottspsykologi.
Han pratade om ledarskap. Ledarskap människa-häst, ledarskap flock i vilt tillstånd, i våra hästars tillstånd osv.
Det var väldigt intressant och något jag verkligen tar med mig.

Jag frågade även över saker som Tryggve gör. T.ex, när han blir rädd för något, händer väldigt sällan dock, så måste han, när han inte är rädd längre, gå fram och liksom "döda" objektet i fråga.
Då kom vi in på ledarskap igen och vem han är i flocken, beteendet finns hos hästar med gott självförtroende och låg grundstress, en flockledare. Vilket jag ju tidigare sett i hage och dylikt, men jag har liksom inte tänkt på det på detta sättet... En häst med gott självförtroende och låg grundstress passar ofta väldigt bra som tävlingshästar, vilket ju säger sig självt! Och detta stämmer så väl på Tryggve, han är liksom supercool på tävlingsplatser, han gillar att visa upp sig, är väldigt orädd osv.
Tänkvärt och väldigt nyttigt att ha detta i bakhuvudet när jag är med honom. Han skulle lätt kunna ta över som ledare om han la manken (höhö) till... Jag måste därför vara extremt konsekvent i mitt ledarskap gentemot honom.
Ja, jösses, vilken intressant kväll det var!

Även om vissa saker är så självklara i vår hästvärld så tror jag att det är bra att påminnas ibland.
Och att prata om ledarskap tror jag att vi alla behöver, det är lätt att glömma bort små detaljer som vi borde göra, men som vi glömmer för att vi spenderar så många timmar varje dag med våra hästar.

Nu känner iaf jag mig på tårna igen och vet att jag måste vara mer konsekvent i mitt ledarskap.

Efter teorin gick vi ut i ridhuset jag och Tryggve, sprang och jagade varandra och riktigt busade runt en stund, han är så mysig och det roligaste är att han har fullt fokus på mig, släpper mig inte en enda gång. Sedan provade vi lite framdelsvändningar från marken och det fungerar, men är svårt för honom att flytta undan för höger. Träna, träna, träna! =) Jag har iaf världens bästa, mysigaste, mest underbara häst! =)


Ärligt försök att blogga igen

Nu ska jag ge detta ett ärligt försök!
Jag har ju bara hittat bortförklaringar hela tiden för att inte blogga.

Mycket har hänt i livet, jag har t.ex flyttat, trivs precis hur bra som helst och har ganska nära till Tryggve nu! =)
Men detta är en hästblogg och jag tänker därför inte tråka er med några detaljer om detta! ;)

Jag och Tryggvan var ju och tävlade på Botkyrka för några helger sen, första klassen blev det 1 pet och 1 stopp. I andra klassen blev det 1 stopp som jag helt och hållet tar på mig. I övrigt var han superduktig och skötte sig exemplariskt! det var vår sista tävling för säsongen.

Nu har jag tagit ner honom i lite vintervila, så han har ca 2 vilodagar i veckan där vi bara pysslar, andra dagarna rider vi kortare pass, vissa dagar barbacka och meningen är att jag ska trimma dressyr 1-2 dagar i veckan eller hoppa 1 dag.

Det ska också bli skönt för mig att ta det lite lugnare. Har ju alltid enorma krav på mig själv angående att rida Tryggve och får nästan panik om det är tävlingssäsong och han blir stående en dag... Nu har jag inte den känslan.
Min medryttare har dessutom paus från Tryggve då hon har mycket på jobbet. Så jag får hjälp av en snäll liten tjej som heter Sara lite då och då. Jag har ju haft lyx med att L har haft honom 2 dagar i veckan, men nu har jag honom jämt, förutom de dagarna då Sara hjälper mig. Lite tuffare än vanligt! Tur att han alltid gör mig glad iaf!

Men jag längtar ändå tills Lotta är tillbaka! Jag tror tryggve saknar henne! =) 

I förrgår red jag igenom lite för att känna om det var något som jag behövde träna extra på under dressyrträningen tisdag.
Tryggve var precis hur glad som helst för att få jobba! Det är lite det jag söker med denna vila.
Han har iof aldrig visat att han är uttråkad, men jag vill inte komma dit heller. och eftersom han är 8 år bara, snart 9, och jag vill att han ska hålla länge så tar jag det lite coolt nu under vintern. Sätter igång hårdkörningen igen i mitten av januari om vädret tillåter (alltså om det inte är -25 grader som det va i år). Sen ska vi formtoppa till mitten av mars ungefär då vår tävlingssäsong drar igång igen. Längtar! =)
Dressyrträningen igår gick himla bra, i traven är han superstadig och fin nu, men vi har fortfarande problem med galoppen. Så nu fick jag ett projekt att jobba med under hans "vila", att bygga upp honom i skritt med slutor och framdelsvändningar. Han svarar inte alls på flyttning undan höger skänkel och jag kommer därför att behöva putthjälp, haha! alltså någon som går bredvid mig och hjälper till att förstärka min skänkel. För spöt springer han bara undan, så det är ingen idé. Men som sagt, traven, såååå lovely, han jobbar på, han är glad och bara alldeles underbar! =)

Det är ju inte jättelänge sen Tryggve blev klippt, men han är faktiskt redan ganska långhårig igen, så det blir till att be S snällt om att snart klippa om honom, kanske bara om någon vecka, innan det blir för kallt...

Ja, som sagt, får se om jag orkar blogga lite oftare nu kanske! =)

Pics from lately...


RSS 2.0